Sinäkin olet luova! 5 vinkkiä luovuuden kehittämiseen

Sinäkin olet luova! 5 vinkkiä luovuuden kehittämiseen

“Toiset ovat vaan luovempia kuin toiset.”

Oletko joskus kuullut tällaisen toteamuksen? Ilokseni voin todeta, että sen sisältämä väite ei pidä paikkaansa.

Jokainen meistä on luova. Kuten mikä tahansa taito, luovuus vaatii vain harjoittelua ja toistoa. Tässä blogitekstissä annamme sinulle viisi vinkkiä, joiden avulla pääset luovuuden harjoittelussa alkuun ja opit hyödyntämään sitä paitsi työssä, myös jokapäiväisessä elämässäsi.

1. Kirjoita ajatuksesi ylös

Pitäisikö sinun valmistella esitys palaveriin, mutta aivot lyövät tyhjää? Aloita kirjoittamalla ajatuksia ja ideoita paperille. Tämä on hyvä työkalu “lämmittelyyn” ja ajatustyön käynnistämiseen. Yritä keksiä ainakin 20 aiheeseen liittyvää potentiaalista ideaa yhden vartin aikana. Osa listaamistasi ideoista voivat olla ihan käyttökelpoisia jo sellaisenaan, mutta monet kaipaavat varmasti jatkojalostamista. Älä kuitenkaan sensuroi tai poista mitään vielä, sillä merkillisetkin ajatukset tai ideat voivat olla hyödyllisiä myöhemmin tulevaisuudessa.

2. Kaikki ideat ovat tervetulleita

Tämä vinkki on hyödyllinen etenkin, jos sinun tarvitsee töissä luoda uutta yhdessä työkavereidesi kanssa. Järjestä tiimisi kanssa palaveri, jossa kaikki ideat kirjataan ylös huolimatta siitä, kuinka hölmöiltä tai korkealentoisilta ne kuulostavat. Tavoite on pitää mieli avoinna ja hiljentää oma sisäinen kriitikko. Mitä enemmän saatte kerättyä ajatuksia ja ideoita paperille, sen parempi. Oudoimmatkin ideat voivat jatkojalostua seuraaviksi menestystarinoiksi, jos niille antaa mahdollisuuden.

3. Pidä tauko

Aivot tarvitsevat lepoa kehittyäkseen. Mene kävelylle, meditoi, tee ruokaa tai järjestä muuta nollaavaa toimintaa pitkän aivotyöskentelyn jälkeen. Usein parhaat ideat syntyvät silloin, kun et istu työpöytäsi ääressä.

4. Aloita luova harrastus

Luovuus rakastaa leikkiä ja hauskanpitoa ja vapaa-ajan luovuusharjoittelu on hyödyksi myös työelämässä. Vapaa-ajan harrastuksissa et ole tulosvastuussa kenellekään, joten luovuus saa kukkia omassa tahdissaan. Rentous on useimmiten avain onneen. Tässä muutama hyvä vaihtoehto luovuutta rikastavaksi harrastukseksi:

  • Osallistu luovan kirjoittamisen kurssille.
  • Opettele maalaamaan, kutomaan tai tekemään savitöitä.
  • Aloita teatteri- tai tanssiharrastus.
  • Opettele soittamaan jotain soitinta.
  • Tärkeintä on, että valitsemasi harrastus on mielestäsi mielenkiintoista ja vie ajatuksesi pois työstä sekä arjen pyörteistä.

5. Avaa maailmankatsomustasi

Ole utelias ja poistu rohkeasti oman kuplasi ulkopuolelle. Lue joka päivä jotain – kaunokirjallisuutta, tietokirjallisuutta, aikakauslehtiä, mitä vaan. Matkusta uuteen maahan ja tutustu paikalliseen kulttuuriin. Kuuntele ja lue muiden ihmisten tarinoita. Mitä enemmän avaat sekä henkistä, että fyysistä maailmaasi, sen paremmat mahdollisuudet sinulla itselläsi on löytää jotain uutta.

”Creativity is seeing what others see and thinking what no one else ever thought.”
– Albert Einstein.