Miten tulee toimia, jos sometilisi yritetään kaapata?

Miten tulee toimia, jos sometilisi yritetään kaapata?

Viime vuosina erilaiset huijaus- ja kaappausyritykset ovat yleistyneet sosiaalisessa mediassa. Miten pidät omat sometilisi turvassa?

Tilin suojaaminen etukäteen on tärkeintä, mitä voit tehdä. Älä käytä samaa salasanaa kaikissa kanavissa. Ota kaksivaiheinen todennus käyttöön kaikissa mahdollisissa tileissä. Silloin potentiaalinen kaappaaja ei pysty kirjautumaan tilillesi, koska kirjautuminen vaatii vahvistuskoodin, joka lähetetään sinun puhelinnumeroosi.

Älä anna ulkopuoliselle tunnuksiasi tai salasanojasi, joita yritetään usein kalastella sähköpostitse, äläkä missään nimessä avaa viestien epäilyttäviä linkkejä. Usein sähköpostit on naamioitu näyttämään uskottavilta, mutta huijausyirtyksen huomaa tarkastamalla linkin osoitteen sekä lähettäjän sähköpostin ja muut tiedot. 

Miten kannattaa toimia, jos Instagram-tilisi yritetään kaapata?

Jos saat Instagramin nimissä lähetetyn sähköpostin, tarkista Instagram-sovelluksesta, onko palvelusta oikeasti lähetetty sinulle viestiä. Älä klikka linkkejä, vaan siirry sovellukseen, avaa asetukset, valitse “turvallisuus ja sähköpostit Instagramilta”, niin näet, onko Instagram lähettänyt sinulle viestejä viimeisen kahden viikon aikana. Jos listalla ei näy saamaasi viestiä, on kyseessä erittäin todennäköisesti huijausviesti.

Jos epäilet, että tilisi on hakkeroitu, toimi nopeasti ja yritä heti ottaa tili takaisin haltuun Instagramin ohjeiden avulla. Jos pystyt edelleen kirjautumaan tilillesi vaihda salasanasi ja ota kaksivaiheinen todennus käyttöön. Tarkista, että asetuksissa olevat puhelinnumero ja sähköpostiosoite on oikein. Tarkista myös tilikeskus ja poista kaikki linkitetyt tilit, joita et tunnista. Kumoa myös kolmannen osapuolen sovellusten käyttöoikeus.

Jos joku on hakkeroinut tilisi ja olet saanut security@mail.instagram.comilta sähköpostiviestin, jossa kerrotaan, että sähköpostiosoitteesi on muutettu, saatat pystyä kumoamaan muutoksen valitsemalla viestissä “kumoa muutos”. Jos muitakin tietoja muutettiin, kuten esimerkiksi salasanasi, etkä pysty muuttamaan sähköpostiosoitettasi takaisin, pyydä Instagramilta kirjautumislinkkiä tai turvakoodia.

Jos et onnistu saamaan tiliä takaisin käyttöösi kirjautumislinkin tai turvakoodin avulla, lähetä sovellukselle tukipyyntö. Kun lähetät tukipyynnön, saat Facebookin tukitiimiltä automaattisen vastaussähköpostiviestin, jossa sinua pyydetään vahvistamaan henkilöllisyytesi. Sen jälkeen saat sähköpostiisi tarkat ohjeet, joiden avulla voit saada tilin takaisin käyttöösi. Valitettavasti joskus huijarit onnistuvat yrityksessään eikä tiliä pystytä palauttamaan.

Tee lisäksi rikosilmoitus poliisille sekä ilmoitus Kyberturvallisuuskeskukseen, sillä tällaisen kyberrikollisuuden laajuuden parempi ymmärtäminen voi tulevaisuudessa tarjota viranomaisille isompia resursseja ongelmien ratkaisemiseksi.