Tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä

Tekoäly on hyvä renki, mutta huono isäntä

Jokainen (internetyhteyden tavoittama) ihminen on päivittäin tekemisissä tekoälyn ja algoritmien kanssa. Tekoäly mahdollistaa yrityksille tehokkaampaa markkinointia sekä parempaa asiakaspalvelua. Parhaassa tapauksessa tekoäly voi nostaa merkittävästi markkinoinnin suorituskykyä, sillä se osaa esimerkiksi kohdistaa mainoksia, automatisoida seurantaa sekä luoda itse kuvia ja tekstisisältöä

Marraskuussa 2022 lanseerattu ChatGPT -tekoälysovellus saavutti miljoonan käyttäjän rajan vain viidessä päivässä. ChatGPT on ilmainen tietolähde, johon on ladattu valtava määrä tekstidataa. Voit kysyä sovelluksen chatbotilta monimutkaisiakin kysymyksiä, ja se vastaa sinulle takaisin. Toisin kuin aiempien hakukoneiden, kuten Googlen kohdalla, sinun ei tarvitse itse soveltaa tai yhdistellä tietoa itse, vaan sovellus tekee sen puolestasi.

Koska kieltä ja viestintää käytetään about kaikissa tilanteissa, ChatGPT voi olla hyödyllinen työkalu lähes kaikessa. Se voi esimerkiksi kirjoittaa koodia, tarinoita, markkinointisisältöjä, artikkeleja, sähköposteja, esseitä ja runoja. Sovellus voi myös esimerkiksi ideoita, suositella tuotteita ja palveluja tai kääntää tekstiä, skaala on mieletön.

Miten tekoälyä kannattaa hyödyntää markkinoinnissa?

Kysyin asiaa tietenkin ChatGPT:ltä ja sain siltä tällaisen vastauksen:

“Tekoälyä voidaan hyödyntää monin tavoin markkinoinnissa. Tässä on joitakin esimerkkejä:

  1. Asiakaskokemuksen parantaminen: Tekoälyä voidaan käyttää asiakaskokemuksen parantamiseen esimerkiksi personoinnin ja suosittelujen avulla. Tekoäly voi analysoida asiakkaan käyttäytymistä ja tarjota heille personoitua sisältöä, tuotteita tai palveluita.
  2. Markkinointistrategioiden kehittäminen: Tekoäly voi auttaa yrityksiä kehittämään markkinointistrategioitaan, analysoimalla asiakasdataa ja ennustamalla asiakkaiden käyttäytymistä. Tekoäly voi myös auttaa yrityksiä tunnistamaan potentiaalisia asiakkaita ja kohdistamaan markkinointiaan paremmin.
  3. Sisällön tuottaminen: Tekoäly voi auttaa yrityksiä tuottamaan sisältöä nopeammin ja tehokkaammin. Esimerkiksi tekoäly voi generoida otsikoita, kirjoittaa uutisartikkeleita tai tuottaa videomainoksia.
  4. Chatbotit: Tekoälyä voidaan käyttää myös chatboteissa, jotka voivat auttaa asiakkaita vastaamaan kysymyksiin ja antamaan tukea. Chatbotit voivat parantaa asiakaspalvelua ja vapauttaa henkilökuntaa käsittelemään monimutkaisempia kysymyksiä.
  5. Analytiikka ja ennustaminen: Tekoäly voi auttaa yrityksiä analysoimaan dataa ja ennustamaan tulevia trendejä. Tekoäly voi esimerkiksi analysoida sosiaalisen median dataa ja ennustaa, mitkä trendit ovat nousemassa.

Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä siitä, miten tekoälyä voidaan hyödyntää markkinoinnissa. Tekoälyn käyttömahdollisuudet ovat lähes rajattomat, ja yritykset voivat hyötyä siitä monin eri tavoin.”

Sinänsä ihan järkevä vastaus, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että ChatGPT ei missään nimessä korvaa ihmisaivoja. Sovellus on opetellut, mitkä sanat esiintyvät usein yhdessä ja sen vastaukset kuulostavat loogisilta, mutta niissä on usein merkittäviä asiavirheitä. Katso alta, mitä ChatGPT vastasi, kun kysyin miten Forssan sataman kehittäminen vaikuttaisi Suomen vientiteollisuuteen.

Ensin pitää vaan siirtää koko Forssa noin 100 kilometriä etelään meren rannalle.

Tekoälyn kanssa tarvitaan siis edelleenkin ihmisen omaa tietotaitoa ja osaamista sekä ennen kaikkea lähdekritiikkiä.

Lue kaikki digimarkkinointiin liittyvät artikkelimme täältä.