Hakusana-analyysi on tärkeä osa hakukoneoptimointia (SEO). Se auttaa sinua tunnistamaan ne avainsanat ja ilmaisut, joita ihmiset todennäköisesti käyttävät etsiessään sisältöä ja jotka liittyvät blogitekstisi aiheeseen.
Näin teet hakusana-analyysin blogitekstiin tai artikkeliin
Ennen kuin aloitat hakusana-analyysin, sinun tulisi tuntea kohdeyleisösi ja heidän tarpeensa. Ketkä kuuluu lukijakuntaasi? Mitkä ovat heidän ongelmansa tai kiinnostuksen kohteensa? Määritä myös blogitekstisi aihe. Mikä on keskeinen teema, josta aiot kirjoittaa? Se voi olla esimerkiksi “sisustusvinkit”, “kuntosalitreeni”, “remontointi ja sisustus” ja niin edelleen.
Kirjoita sen jälkeen luettelo avainsanoista ja ilmaisuista, jotka liittyvät blogitekstisi aiheeseen. Käytä yleisiä termejä ja käsitteitä, jotka tulevat mieleesi. Hyödynnä tarvittaessa hakutyökaluja, kuten Google Keyword Planneria saadaksesi lisää ideoita ja tietoa avainsanoista. Tutki myös kilpailijoitasi ja heidän käyttämiään avainsanoja. Näin voit selvittää, mitkä avainsanat toimivat hyvin heidän sisällössään ja mitkä voisivat toimia myös omassa tekstissäsi.
Valitse muutama keskeinen avainsana, jotka liittyvät vahvasti blogitekstin aiheeseen ja joilla on kohtuullinen hakuvolyymi. Valitse myös muutama pitkän hännän avainsana (long-tail keyword), jotka tarkentavat aihetta ja houkuttelevat kohderyhmääsi lukemaan blogitekstin. Pitkän hännän avainsana tai pitkähäntäavainsana tarkoittaa 3-5 sanan avainsanaa, jossa on laajempaa tietoa hakijaa mietityttävästä asiasta, kuten esimerkiksi “miten teen hakusana-analyysin blogitekstiini”.
Kirjoita blogiteksti luonnollisesti ja sisällytä valitsemasi avainsanat otsikoihin, väliotsikoihin, ensimmäisiin ja viimeisiin kappaleisiin sekä tekstiin yleisesti. Varmista, että avainsanojen käyttö tuntuu luontevalta eikä vaikuta liioitellulta, sillä tärkeintä on tarjota arvokasta sisältöä lukijoillesi. Hakusanojen käyttö ei saa heikentää tekstin laatua tai selkeyttä, joten kirjoita niin, että lukijat saavat vastauksia kysymyksiinsä ja ratkaisuja ongelmiinsa.
Käytä seurantatyökaluja, kuten Google Analytics ja Google Search Console, seurataksesi, miten blogitekstisi suoriutuu hakukoneissa. Silloin huomaat myös, mitkä avainsanat tuovat eniten liikennettä sivustollesi. Seuraa säännöllisesti blogitekstisi suoritusta ja tee tarvittavia muutoksia ja optimointeja saadaksesi parempia tuloksia hakukoneissa.
Hakusana-analyysi on jatkuva prosessi. Se vaatii aikaa ja vaivaa, mutta se auttaa parantamaan hakukonenäkyvyyttäsi sekä houkuttelee enemmän liikennettä sivustollesi.
Tarvitsetko lisäkäsiä digimarkkinointiin? Ota yhteyttä niin katsotaan, miten voimme olla avuksi!
Jenni Lundén
040-7558816
jenni@powerpanda.fi